Vizitatori

Avem 5 vizitatori și nici un membru online

var Z_RpfConstruiti o sarcina artificiala din rezistori de 100Ω / 50W (capsula TO-220)

Ghidat de nevoia de a gasi o solutie simpla pentru fabricarea unei sarcini artificiale nereactive de 50? pentru testarea emitatoarelor de mica putere, am tot studiat ce ofera piata actuala de componente. Dupa ce am tot pendulat intre o oferta si alta, pana la urma am hotarat s-o iau pe o cale de mijloc, in speranta ca rezultatele pe care le voi obtine vor putea fi reproductibile si utile oricarui radioamator care ar avea nevoie de o sarcina artificiala decenta pentru domeniul 0-30MHz. 

Ca atare, ieri am trecut pe la cei de la Conex Electronic de unde am cumparat doua rezistoare de 100Ω/50W incapsulate TO-220:

TO220-100 50

Evident, se gaseau si la AD Electrocom si cel mai probabil si in alta parte, dar de aceasta data, am gasit mai ieftin la primul furnizor pomenit. Spre exemplu, capsula oferita de OHMITE era cu mult mai scumpa, putand fi cumparata si de la Comet Electronic. In concluzie, am mers pe ideea achizitionarii la pretul cel mai mic, care a fost de 27 RON (22.01.2011). 

NOTA: La momentul republicarii acestui articol (04.12.2013), pretul era acelasi.

Foaia de catalog a tipului de rezistor prezentat aici, o puteti descarca atat de pe site-ul vanzatorului cat si de aici:

RTO50-Vishay.pdf

Din pacate, nu se specifica nimic clar despre domeniul de frecventa in care poate fi utilizat si nici despre VSWR. In concluzie, am hotarat sa pun din nou la treaba impedantmetrul (TESLA BM358) si am ars o analiza intre 0.5 si 110 MHz, colectand informatiile de faza si modul al impedantei oferite de aparat.

Ulterior, am conceput un tabel Excel in care, folosind informatiile astfel recoltate, am efectuat niste calcule pentru a obtine caracterizarea rezistorului analizat. Rezultatele se pot observa in imaginile urmatoare (screenshot de pe ecranul PC-ului).

analiza rez_100_TO220

var Z_Rpf

var VSWR_PrPif

Bara rosie verticala din ultima imagine reprezinta limita de 30MHz. Trasa visinie reprezinta valorile procentuale ale raportului Pr/Pi din ultima coloana a primului tabel. Se vede acolo ca la 30MHz, Pr/Pi [%] = 0.15. Asta se traduce prin faptul ca daca se exporta pe sarcina 100W, atunci 0.15W (150mW) reprezinta pierderile (putere reflectata).

In prima imagine (cea cu tabelul) am inclus o legenda a notatiilor utilizate, alaturi de formulele de calcul folosite (mai putin cele pentru prelucrarea numerelor complexe, acestea fiind mult mai stufoase). Toate calculele au avut in vedere un sistem cu referinta standard de 100?.

CONCLUZII:

• rezistorul analizat nu prezinta caracter inductiv si ofera un VSWR excelent chiar pana la 110MHz (1:1.3), in zona 0-30MHz acesta variind intre 1:1.01 - 1:1.08.
• pe acelasi domeniu 0-30MHz, faza variaza cel mult cu 4 grade spre zona capacitiva, ceea ce nu ridica probleme pentru zona de operare stabilita;
• capacitatea parazita derivatie (medie) este in jur de 4.5pF si cel mai probabil se datoreaza monturii si terminalelor;
• pe domeniul 0-30MHz, variatiile modulului impedantei si a rezistentei echivalente derivatie sunt nesemnificative pentru scopul propus.

Informatiile prezentate mai sus reprezinta primul pas spre realizarea unei sarcini artificiale de 50?/100W, destinata masuratorilor in regim de amator, in domeniul 0-30MHz, folosind 2 rezistoare de acest tip, accesibile ca pret oricarui coleg de breasla, fara eforturi, taxe de transport si alte dificultati inutile.

Sper ca datele prezentate sa fie de folos oricarui entuziast care, fara a avea pretentii exagerate, va putea astfel ocoli ofertele cu preturi umflate sau cu caracter indoielnic.

(prima publicare: 22.01.2011 pe Elforum.ro)

_________

73! de Cezar, YO3FHM