Vizitatori

Avem 5 vizitatori și nici un membru online

var Z_RpfConstruiti o sarcina artificiala din rezistori de 100Ω / 50W (capsula TO-220)

Ghidat de nevoia de a gasi o solutie simpla pentru fabricarea unei sarcini artificiale nereactive de 50? pentru testarea emitatoarelor de mica putere, am tot studiat ce ofera piata actuala de componente. Dupa ce am tot pendulat intre o oferta si alta, pana la urma am hotarat s-o iau pe o cale de mijloc, in speranta ca rezultatele pe care le voi obtine vor putea fi reproductibile si utile oricarui radioamator care ar avea nevoie de o sarcina artificiala decenta pentru domeniul 0-30MHz. 

Citește mai departe: Sarcina artificiala din rezistori 100 ohm/ 50W (capsula TO-220)

sign-neabobinaAm intalnit de multe ori credinta ca in cazul unei bobine, daca dublezi numarul de spire, se va dubla si inductanta. In realitate, aceasta creste, dar nu se dubleaza, ci se mareste de 4xIn cele ce urmeaza, voi demonstra afirmatia de mai sus, folosind un miez toroidal Amidon T130-2. 

Citește mai departe: Dublarea numarului de spire mareste de 4 ori inductanta!

curba-excelFiind pusi in situatia de a cupla emitatorul la o antena de impedanta necunoscuta, poate nu odata v-ati intrebat "oare cat de multa putere s-ar pierde in cazul in care sarcina e diferita de 50 ohmi ?"... Ei bine, exact despre chestia asta vreau sa scriu cateva vorbe in cele ce urmeaza. 

Citește mai departe: Adaptat / dezadaptat. Curba pierderilor de putere.

adaptare-XF9-VARIANTA1-pasul1---diagramaA412 si realizarea filtrelor trece-banda

Una dintre problemele spinoase ale constructorilor de transceivere a fost dintotdeauna realizarea bobinelor, dar mai ales a filtrelor trece-banda utilizate atat pentru partea de receptie, cat si pentru cea de emisie. 

(versiunea 1.0-2001 cu corectii la 01 Dec 2013)

Citește mai departe: A412 si realizarea filtrelor trece-banda

KVG-ebayMetoda de vizualizare a caracteristicilor filtrelor de cuart

Ideea de a pune pe hartie acest articol mi-a venit in momentul in care m-am apucat de constructia unui transceiver SSB cu 5 tuburi, dupa proiectul “Five by Twenty – A 5 tubes SSB QRP Transceiver for 20m Ham Band”, realizat initial de Giovanni, IW9ARO. Schema acestuia foloseste un filtru in scara, realizat din 4 cristale de 5.2MHz. 

prima publicare: 27 Nov. 2011 (aparitie in "Radiocomunicatii si radioamatorism")

Citește mai departe: Metoda de vizualizare a caracteristicilor filtrelor de cuart