Vizitatori

Avem 7 vizitatori și nici un membru online

Cum a fost "terminat" Aferro S.A.

ferite

Continut bazat pe articolul original aparut in "Romania Libera" :

ICE, Aferro si Romquartz, vandute de Romsys
(24 ianuarie 2006)

"Compania Romsys a vandut, la finele anului 2005, participatiile detinute la societatile Institutului de Cercetari Electronice, Aferro si Romquartz, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se la 1,61 milioane de euro, a declarat presedintele Romsys, Marius Cojanu. Actiunile au fost cumparate de Cristina D'Agostino, cetatean italian, care a achizitionat si etajul patru al cladirii in care Romsys isi desfasura activitatea pentru suma de 187.000 de euro." 


"Anterior tranzactiei, Romsys avea o pondere de 96,55% in capitalul social al Institutului de Cercetari Electronice (ICE), in timp ce la producatorul de ferite Aferro participatia insuma 99,97% din titlurile companiei. La Romquartz, companie al carei domeniu de activitate il reprezinta proiectarea si realizarea de oscilatoare cu cuart, Romsys controla 77,22% din actiuni. Din totalul tranzactiei, circa 1,2 milioane de euro au fost obtinuti din transferul actiunilor la ICE. "Cele trei companii au fost achizitionate in cursul anului 1999. Prin profilul de activitate, aceste societati reprezentau segmente de afaceri complementare business-ului Romsys. Evolutia lor nu a fost una pozitiva, chiar daca s-au alocat fonduri pentru dezvoltare, au fost aduse contracte si noi echipe manage-riale", a afirmat Cojanu. El a adaugat ca vanzarea participatiilor a fost motivata de o mai buna concentrare pe dezvoltarea activitatii Romsys, in conditiile in care competitia pe piata integratorilor IT&C s-a accentuat in ultimii ani."

Aici se incheie articolul citat. De ce l-am citat? Pentru ca vreau ca peste ani, cei care vin din urma noastra, sa stie ce s-a intamplat. Sa stie ca am avut o industrie electronica si electrotehnica care a fost tocata de mogulii afaceristi ai capitalismului de Dambovita, dictat de interesele externe si de avaritia celor care au detinut informatii importante de ordin economic din fostul regim, anterior momentului din decembrie 1989. 

NOTA: Pentru cei care cauta informatii despre miezurile de ferita fabricate de AFERRO S.A., am pus la dispozitie urmatorul document, disponibil in aria "Publicatii romanesti / Cataloage si manuale" din biblioteca noastra tehnica:

CATALOG FERITE AFERRO S.A.

Sa revenim la istorie. Platforma Pipera a facut parte din aceasta industrie. Si cam toata industria noastra a fost facuta praf dupa aceasi schema. Iata aici un articol foarte interesant, publicat de Ando pe un blog pe care nu l-am vazut pana astazi: SimplyBucharest.ro .

Foto-raid pe platforma Pipera

platforma pipera

(click pentru marire)

Voi discuta cu autorul pentru a putea prelua informatia respectiva si pentru a o pastra. Iata si un comentariu foarte interesant al unui cititor care a lucrat in zona respectiva:

" Ati uitat complet de I.C.E., dragilor! Sau ICSITE cum i se spunea, pe cind toate institutele de cercetari aveau ca “factor comun” ICSIT- ! La fel si de ITC - vecinii nostri de la capatul Caii Floreasca. Cladirea ICE-ului a fost demolata, in locul ei s-a construit un bloc probabil tot un “Business center” (in orice caz asa era situatia in 2009 cind am trecut ultima data prin Bucuresti). In orice caz articolul este demn de toata atentia - mai ales pentru cei care am trait niste ani de zile - cu bucuriile si necazurile noastre - pe “Platforma” unde am impartit cu totii o soarta similara, “Mobbing”-ul nu aparuse inca; exceptind unii sefi ne simteam solidari ca virsta/colegi de promotie, profesiune, interese s.a.m.d. O pagina din istoria electronicii romanesti care asteapta sa fie scrisa….de preferat poate in genul articolului de fata, mai curind decit in stilul “rapoartelor de activitate” 

Au fost destui radioamatori care au lucrat in intreprinderile acestei platforme. Spre exemplu, tatal meu, Florica Vener (YO3RH), a facut parte din echipa care a adus linia de fabricatie a condensatoarelor styroflex de la I.P.R.S. Baneasa. In timp, intentionez sa fac o lista aproximativa, ca sa ramana istoricul si sa se stie. 

Dupa momentul desfiintarii (2005), a fost reinfiintata o societate numita "AFERO EXIM S.R.L.", care a preluat stocurile fostei AFERRO S.A. si care isi desfasoara acum activitatea pe aceasi zona (miezuri magnetice). La ei am mai gasit miezuri din vechile stocuri AFERRO (m-au interesat in special miezurile toroidale din material F4 cu punct alb si miezurile cu permeabilitate mare, din material A3 si A7 - pe care le-am utilizat pentru socuri de curent inserate pe feederul antenelor).

Voi reveni cu date noi, articolul ramane deschis spre completare. Oricine detine date care pot completa acest articol, este rugat sa ne contacteze sau macar sa le posteze la comentarii. As dori foarte mult ca tabloul distrugerilor din aceasta zona sa fie cat mai complet si istoria sa nu-i ierte pe cei care au lovit atat de samavolnic intr-o zona care reprezenta cercetarea si productia romaneasca din acest domeniu.

01.03.2015, Cezar Vener (YO3FHM)