YO3KXL s-a "nascut" in decembrie 1998 si aparitia sa a fost motivata de dorinta de a oferi acces nerestrictionat la resursele (si asa limitate) Internet, via packet-radio, pentru toti radioamatorii care puteau accesa nodul care functioneaza la noi si in prezent pe 144.800 MHz (KXLBBS:YO3KXL-6, 1200bps AFSK). De asemenea, dorim ca in limita posibilitatilor si a timpului pe care il putem dedica unor astfel de activitati, sa postam articole, proiecte si informatii cat mai clar explicate, in asa fel incat cei mai multi incepatori sau colegi mai putin informati in domeniul radiotehnicii si electronicii, sa poata intelege corect amanunte care de multe ori nu sunt descrise suficient in literatura tehnica adresata publicului larg.
YO3KXL este doar o stație de club; din pacate, nici scopul pentru care am infiintat-o si nici spatiul actual (foarte restrans) nu au avut in vedere functionarea in regim de club radio. Desigur, oricare radioamator este binevenit sa ne contacteze si daca va solicita consiliere in zona radio, o vom acorda cu placere.
In 1998, existau doar doua noduri packet-radio in Bucuresti: cel intretinut de Petre Endrejevschi (YO3CTW : CTWBBS) si cel operat de Stefan Bordeanu, YO3DP, pe statia de club care functiona la ADCOM Telemetry SRL de atunci (KWTGTY:YO3KWT). Ambele aveau anumite neajunsuri. Stefan era un tip extraordinar si cu vederi foarte "liberale", dar nodul sau nu era bine plasat din punct de vedere radio si nu putea acoperi decat o zona restransa din Bucuresti, de cele mai multe ori fiind accesibil doar prin intermediul unor digipeatere. De partea cealalta, nodul lui Petre YO3CTW, avea o acoperire radio foarte buna, dar nu oferea gateway cu Internetul, facilitate care era cautata de toti utilizatorii.
Tinand cont de contextul respectiv, am hotarat sa infiintez un alt gateway, pe care sa-l daruiesc fara restrictii uzului tuturor radioamatorilor. Sprijinit pe langa conducerea facultatii, am demarat astfel initiativa de infiintare a statiei de club. In acelasi an (1998) am sustinut si examen ptr. cl. I-a, special pentru a putea deschide radioclubul. Conducerea facultatii ne-a oferit o sustinere scrisa pe care am inaintat-o la ANCOM, alaturi de un document asemanator din partea FRR (semnat de regretatul Vasile Ciobanita, YO3APG) si astfel am obtinut autorizatia de club.
YO3KXL si-a pornit activitatea cu o statie Motorola Radius M-120 pusa la dispozitie de Radu Constantinescu, YO3GUQ. Initial, am folosit un PC Pentium/133 MHz si o placa de sunet modesta. Ulterior, amicul Teo, YO3GOQ, ne-a donat un TNC Kantronics KPC-4, care functioneaza si in prezent. Peste ani, am mai primit o statie de rezerva (Motorola Radius M-110) de la dl. Stocec Mihai, YO3AYX, pe care am schimbat-o intre timp cu o Motorola GM-300 adusa de Cristi Mitroi, YO3GWM. In momentul de fata, antena principala este un Diamond X300 (UHF/VHF), montata pe teresa cladirii, iar cea pentru HF este un Inverted-L de dimensiuni reduse.
Intrucat Norbert Hanigovszki (Norbi, YO2LGU) se dedicase unei cariere politice (PNL), nu s-a mai putut ocupa de coordonarea spatiului de adrese IP AMPRNet pentru YO (44.0.0.0/8). Ca urmare, prin 2000, am preluat eu aceasta functie, dar prin 2011 am predat stacheta lui Marius Petrescu, YO2LOJ (Timisoara) - care fiind mai tanar, a dorit sa se implice. Ma bucur sa constat ca mai exista si astfel de oameni!
In intervalul 1999 - 2010, YO3KXL a pus la dispozitia tuturor radioamatorilor, acces la arii de informatii specifice prin sistemul de BBS, conturi de E-mail gratuite, acces la experimente cu protocol TCP/IP incapsulat prin AX25, chat online (tty) precum si acces la o serie de DX-clustere care au facut deliciul multor colegi vanatori de DX, atat din Bucuresti cat si din tara. Imi amintesc aici cu multa placere de o parte din cei cu care am schimbat controale in packet-radio, fara a respecta vreo ordine anume: YO3ACX, YO2IS, YO2LGU, YO4HW, YO4GAB, YO6PLB, YO6FLW, YO3ZA, YO3DLL, YO3FGR, YO3FWC, YO3APJ, YO3FRI si multi altii, carora le cer scuze daca n-am reusit sa-i mai mentionez.
In momentul de fata, activitatea packet-radio e cvasi-inexistenta, deoarece accesul la Internet a patruns in casele celor mai multi dintre noi, cu viteze mult superioare fata de ceea ce putea oferi nodul de la YO3KXL, chiar daca l-as fi transformat in nod de mare viteza (9600 bps sau mai sus). Totusi, chiar daca BBS-ul packet-radio a devenit desuet, colegul Cristi Mitroi (YO3GWM) a gasit o alta utilitate buna de implementat acolo: nod si gateway APRS. Si am facut impreuna asta, inca din 2009.
Pe 05.12.2015, o echipa mai numeroasa a instalat nodul RoLink pentru Bucuresti, iar pe 31.12.2015, cu cateva ore inainte de sfarsitul anului, am adaugat si un repetor UHF (YO3KXL-R) in aceasi locatie. Astfel, nodul RoLink poate fi accesat atat prin Internet (EchoLink), cat si prin intermediul repetorului, care are o raza de deservire radio de aprox. 90Km.
Echipa radioclubului nostru reuneste mai multi membri, a caror lista o puteti consulta aici. Mentionam ca dintre membrii onorifici, "Nea Bobina" doreste sa-si pastreze anonimatul, asa cum o face in mod curent si pe Forumul Electronistilor (ELForum.info).
Doresc sa le multumesc in mod special urmatorilor prieteni, fara de care YO3KXL nu ar fi existat in varianta actuala:
• Gabi (VA3FGR), mentorul meu pe zona electronicii RF si nu numai;
• Radu (YO3GUQ) si Teo Danaricu (YO3GQO), pentru donatiile hardware (statie radio, TNC Kantronics si antena de rezerva);
• Mihai Stocec (YO3AYX, Radis ComServ S.R.L), ptr. donatie hardware (statie radio + sursa de alimentare) precum si pentru ideile si sfaturile cu care ne-a sustinut;
• Pif, pentru startul in lumea Linux si a networking-ului in general;
• Stefan (YO3DP), pentru lectiile de JNOS si pentru nenumaratele teste efectuate in packet-radio;
• Norbi (YO2LGU), pentru secrete TNOS si initiere in administrarea spatiului de adrese AMPRNet destinat YO;
• Barry Siegfried (K2MF), pentru rabdarea cu care mi-a descris functionarea detaliata a sistemului AMPRNet, precum si partile sale mai putin vizibile;
• Cristi (YO3GWM), pentru preocuparea de a prelua si mentine in functiune sistemele de la YO3KXL, in special nodul APRS si RoLink.
De asemenea, doresc sa le multumesc si tuturor celor care si-au exprimat de-a lungul anilor, multumirea fata de serviciile puse la dispozitie de YO3KXL si care ne-au sustinut cu idei sau cu un gand bun.
Si "last, but not least", doresc sa-i multumesc tatalui meu, Florin -YO3RH, pentru primele cunostiinte despre radioamatorism, radiotelegrafie si electronica radio.
Cateva alte precizari:
- YO3KXL nu este un radioclub propriu-zis, ci doar o statie de club destinata promovarii comunicatiilor digitale si a altor activitati de radioamator - nu avem un statut si nici un spatiu dedicat in care sa putem organiza intalniri. Nu suntem o asociatie sportiva si nu ne intereseaza acest aspect. Nu percepem taxe, functionam in mediul liber universitar, iar membrii nostri primesc acest statut in mod formal, din placerea de a forma o uniune a unor pasionati care nu sunt aliniati altor interese in afara hobby-ului.
- YO3KXL incurajeaza libera circulatie a informatiei (in general) si a informatiilor de ordin tehnic (in special). YO3KXL functioneaza in cadrul unui mediu liber, unde schimbul deschis de informatii si colaborarea benevola, din pasiune pentru electronica si comunicatii sunt atitudini firesti.
- La YO3KXL se discuta "Open Source" ;-) Nu incurajam secretomania, intrucat o astfel de atitudine aduce doar deservicii majore comunitatii de pasionati tehnici si de radioamatori, care este si-asa in scadere. De aceea, daca intentionati sa publicati articole si informatii (mai ales daca acestea ar putea fi de folos comunitatii) va incurajam s-o faceti.
- Chiar daca sunteti incepatori, puteti sa ne propuneti tema pe care doriti s-o publicati, iar noi vom incerca sa va sprijinim in asa fel incat informatia finala sa contina doar partea utila si corecta.
Ne bucuram sa sprijinim miscarea radioamatorilor din YO si ne exprimam sustinerea pentru oricare entuziast care ar dori sa intre in randurile pasionatilor acestui nobil hobby !
73 de Cezar, YO3FHM