Noile frecvente ale nodului RoLink YO3KXL

News 06.09.2016: Au fost schimbate frecventele nodului RoLink care functioneaza la YO3KXL. IN repetor = 431.475 MHz (+CTCSS 103.5), OUT repetor = 439.075 MHz. Asadar, aveti grija cum va setati statiile ! 

Despre reteaua RoLink

Harta RoLink8_mic

RoLink este o retea mixta de comunicatii vocale, ai caror initiatori sunt Catalin Tanasie YO7GQZ, Cristel Teodorescu YO4ISC si Cristian Mitroi YO3GWM. Reteaua este formata din noduri amplasate in diverse localitati si zone din tara, interconectate prin Internet. Comunicatia radio este standard FM analogic. Scopul sistemului este de a asigura o comunicatie vocala rapida cu site-urile interconectate si de a anima activitatea in banda de 70cm.

Site oficial: www.439100.ro

Motivatii:
- inlesnirea socializarii dintre radioamatorii aflati geografic distant;
- stimularea activitatii in benzile de unde ultrascurte (VHF si UHF);
- asigurarea unui sistem care sa permita in anumite cazuri, cooperare in situatii de urgenta.
Cum functioneaza RoLink?
Simplu. Daca esti in zona de acoperire a unui nod RoLink, apesi PTT-ul statiei si faci apel in mod uzual. Semnalul tau vocal va fi preluat de nod si retransmis prin Internet (VoIP) catre toate nodurile active in acel moment, iar fiecare nod va retranslata apelul tau pe portul radio local. 
Exemplu
: te deplasezi pe DN1 dinspre Bucuresti spre Campina. Daca vei emite pe intrarea nodului RoLink de la YO3KXL (431.475 MHz), vei fi auzit in toate localitatile care au noduri conectate in reteaua RoLink. 
Ce iti trebuie pentru a efectua QSO-uri in RoLink?
Un simplu transceiver care sa functioneze in 70cm/UHF si care sa asigure si CTCSS la emisie. Poate fi orice statie fixa, mobila sau portabila (se lucreaza foarte bine si cu "chinezarii" de genul Baofeng/Wouxun).
YO3KXL gazduieste nodul RoLink pentru Bucuresti si imprejurimi, acoperind o arie cu raza de ~90Km fata de punctul de amplasare (terasa Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei - complex Leu Bucuresti).

Biblioteca tehnica (sumar)

Sincrodina2 tPOLAR3A: Receptor sincrodina pentru benzile de 80m si 40m

Un punct de plecare in realizarea unui receptor pentru traficul radio in banda laterala unica (SSB) este receptorul sincrodina. Acest tip de receptor are avantajul simplitatii constructive, dar dezavantajul unei selectivitati mai reduse datorita receptiei ambelor benzi laterale. Exista anumite tipuri de receptoare sincrodina care pot rejecta si canalul imagine – cele care folosesc mixerul in cuadratura (ex: mixerul Tayloe), dar materialul de fata doreste sa prezinte o varianta simpla, pentru incepatori. (nr.citiri: 65286)

(varianta 2013, revizuita si completata cu sistem RAA si sintetizor de frecventa cu MMC381/382)

 

adaptare-XF9-VARIANTA1-pasul1---diagramaA412 si realizarea filtrelor trece-banda

Una dintre problemele spinoase ale constructorilor de transceivere a fost dintotdeauna realizarea bobinelor, dar mai ales a filtrelor trece-banda utilizate atat pentru partea de receptie, cat si pentru cea de emisie. (nr.citiri: 6535)

(versiunea 1.0-2001 cu corectii la 01 Dec 2013)

 

KVG-ebayMetoda de vizualizare a caracteristicilor filtrelor de cuart

Ideea de a pune pe hartie acest articol mi-a venit in momentul in care m-am apucat de constructia unui transceiver SSB cu 5 tuburi, dupa proiectul “Five by Twenty – A 5 tubes SSB QRP Transceiver for 20m Ham Band”, realizat initial de Giovanni, IW9ARO. Schema acestuia foloseste un filtru in scara, realizat din 4 cristale de 5.2MHz. (nr.citiri: 2896)

prima publicare: 27 Nov. 2011 (aparitie in "Radiocomunicatii si radioamatorism")

 

Scurt istoric al YO3KXL

 Marti, 26 Noiembrie 2013, 00:00 |  Scris de Administrator |  |  |                            

 

Leu3YO3KXL s-a "nascut" in decembrie 1998 si aparitia sa a fost motivata de dorinta de a oferi acces nerestrictionat la resursele (si asa limitate) Internet, via packet-radio, pentru toti radioamatorii care puteau accesa nodul care functioneaza la noi si in prezent pe 144.800 MHz (KXLBBS:YO3KXL-6, 1200bps AFSK). De asemenea, dorim ca in limita posibilitatilor si a timpului pe care il putem dedica unor astfel de activitati, sa postam articole, proiecte si informatii cat mai clar explicate, in asa fel incat cei mai multi incepatori sau colegi mai putin informati in domeniul radiotehnicii si electronicii, sa poata intelege corect amanunte care de multe ori nu sunt descrise suficient in literatura tehnica adresata publicului larg.

Citeste detalii...

Info RoLink

 Status noduri RoLink

Asculta live RoLink! 

player rolinks

Înregistrari audio

Detalii RoLink Bucuresti:

- tip nod:

repetor UHF
semiduplex

- intrare:

431.475 MHz
(CTCSS 103.5)
- iesire: 439.075 MHz
(fara CTCSS)
- acces Internet:
  prin Echolink (YO3KXL-R)
Europe, Bucharest